press

tres - no més silenci

Per Carme Puche [Time Out Barcelona_Team Out_Tres] 05.09



Tres és el nom de l’artista que s’ha passat gairebé trenta anys dedicant la seva obra al silenci. Als anys vuitanta es va sentir fascinat per un territori que abarcava totes les coses importants que se li acudien: discurs, medi ambient, música, filosofia... Explorava les contradiccions d’un concepte paradoxal, exacrable i desitjable alhora; un camaleó de sentits impossible de definir. Ell va decidir donar-li presència, posar-lo a primer pla. Còctels, orquestres i papers silenciosos. Experiències que s’han pogut veure per tot el món. Havia trobat el projecte de la seva vida i la consigna era ser rigorós. No podia parlar del silenci i fer servir amplificadors. O buscar la pròpia notorietat. Així que va optar per la creació callada. L’anonimat. Això és portar el rigor a les màximes conseqüències. Aconseguir-ho ha estat l’èxit. Però...

Somriure al canvi
... però ara: no més silenci. Després d’anys sotmès, voluntàriament, a la dictadura d’aquestes vuit lletres –percebeu la constància?–, sembla que el canvi s’imposa. No ha deixat d’importar-li, solament diu “no més d’aquest silenci”. Començava a ser un fre a la creativitat. Fins i tot el públic semblava exigir-li que anés de puntetes, que no fes soroll. Però ara podrà anar més enllà. No es tracta de cridar, sinó de perfilar matisos. Deixar que la contradicció que l’apassiona prengui forma. I trencar el seu silenci. Ara té cara, i somriu, mentre parla pels colzes i explica que li agrada la música, que havia publicat alguns vinils, que havia actuat a pel·lícules sempre fent de dolent molt dolent... i somriu. Ara ja ho pot dir i només dir-ho és alleujador: No més d’aquest silenci. Quins altres? Tot està per definir. És el repte del canvi. Potser el millor moment que pugui viure un artista i del qual us hem volgut fer testimonis.

*
El silenci de Tres el trobareu al llibre the actions (1981-2008), més informació a www.elsilencio.com. A l’agenda de la temporada vinent guardeu-vos una visita a l’Espai 13 de la Fundació Miró on serà comissari del cicle “Silenci explícit”.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tres: tres@elsilencio.com
web design: cristina casanova
web master: jaume presas